Kejadian Yang Sempurna

Saudaraku Yang Mulia,
Manusia merupakan sebaik-baik makhluk ciptaan Allah yang dianugerahkan dengan akal fikiran untuk membezakan yang benar dan salah atau yang hak dan batil.

Disebabkan itu, manusia diciptakan untuk menjadi khalifah di muka bumi dan sebagai hamba Allah serta yang membezakan manusia paling mulia di sisi Allah adalah dengan ketaqwaan.

Allah menjadikan manusia dengan beberapa proses kejadian ini agar manusia berfikir tentang kejadiannya dan boleh mengaitkannya dengan keagungan dan kebesaran Allah SWT.

Ini bukan bermakna Allah tidak boleh menjadikan manusia sekelip mata tetapi ada hikmah yang besar disebalik penciptaan-Nya. Andai dilihat dari sisi pandang logik akal, penciptaan neraka itu juga menunjukkan Allah berkuasa mencipta sesuatu walhal pada masa yang sama Allah menyeru manusia untuk melakukan kebaikan agar beroleh natijah syurga di akhir kehidupan mereka.

Maha Benar Allah di atas firman-Nya yang Agung;

Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dari pati (yang berasal) dari tanah; (Surah Al-Mu’minun : Ayat 12)

Kemudian Kami jadikan “pati” itu (setitis) air benih pada penetapan yang kukuh; (Surah Al-Mu’minun : Ayat 13)

Kemudian Kami ciptakan air benih itu menjadi sebuku darah beku. lalu Kami ciptakan darah beku itu menjadi seketul daging; kemudian Kami ciptakan daging itu menjadi beberapa tulang; kemudian Kami balut tulang-tulang itu dengan daging. Setelah sempurna kejadian itu Kami bentuk dia menjadi makhluk yang lain sifat keadaannya. Maka nyatalah kelebihan dan ketinggian Allah sebaik-baik Pencipta. (Surah Al-Mu’minun : Ayat 14)

Surah Al-Mu’minun = Golongan Yang Beriman

Maha Suci Allah,
Dengan setitis ‘air hina‘, Allah menunjukkan tanda-tanda kekuasaanNya bagi kaum yang berakal, berfikir, yang mengambil pelajaran juga yang berilmu.

Lihat dengan mata hatimu, bukankah telah Allah sempurnakan kejadian kita?

Bukan hanya mata yang dengannya kita melihat dan bukan hanya telinga yang dengannya kita mendengar. Subhanallah, Allah sempurnakan kita dengan hati yang dengannya kita memahami.

Semoga dengan sedikit pengetahuan mengenai proses kejadian manusia, sedikit sebanyak meningkatkan rasa kehambaan dan keimanan sekaligus mensyukuri nikmat hidup yang diberikan oleh Allah SWT.

Allahumma Ya Rahman Ya Rahim Ya Mujib,
Jadikanlah kami menjadi sebaik-baiknya Hamba-Mu dan jauhkan kami dari kelalaian, kekufuran, kefakiran serta melakukan sebarang kemaksiatan. Allahumma Ameen.

Dan berpesan-pesanlah kamu dengan kebaikan dan kesabaran.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s