Tunaikan Zakat Anda Bersama STAY Alkitab

Salam buat Anda yang Mulia!

Alhamdulillah.
Sekolah Tahfiz Anak Yatim AlKitab ( Stay Alkitab ), Beranang kini telahpun dilantik sebagai Penolong Amil bertauliah bagi pihak Lembaga Zakat Selangor.

Kepada orang ramai yang ingin membayar zakat, anda dialu-alukan untuk membayar zakat anda secara terus melalui sekolah kami.

Jenis Zakat;

 1. Pendapatan
 2. Perniagaan
 3. Wang Simpanan
 4. Pelaburan
 5. KWSP
 6. Emas dan Perak
 7. Takaful

Kaedah Pembayaran;

 • Secara terus kepada pihak sekolah
 • Online Banking

Bagi pembayaran secara online, anda perlu membuat pembayaran melalui akaun di bawah ini;

Lembaga Zakat Selangor (MAIS)
Maybank Islamic Berhad
No. Akaun: 5505 1012 1568

Dan berikan maklumat pembayar kepada pihak STAY Alkitab;

 • Nama pembayar zakat
 • No. Kad pengenalan
 • Alamat lengkap
 • Nombor telefon/ HP/ emel
 • Slip pembayaran

Sila hubungi Penolong Amil LZS STAY Alkitab untuk keterangan lanjut;

 • Ustaz Haji Asmadi Adnan: 017 – 6727 584
 • Puan Hajah Yatie Aziz: 012 – 2907 895
 • Puan Che Wan Norlaila: 012 – 5931 420
 • Pejabat: 03 – 8766 0607 / 011 – 5868 5878

NOTA: Resit rasmi Lembaga Zakat Selangor akan dikeluarkan bagi tujuan pelepasan cukai pendapatan.

Apakah Hikmah dan Faedah Zakat?

Zakat mempunyai hikmah dan faedah yang banyak. Ia adalah untuk kebaikan pengeluar zakat dan juga penerimanya. Faedah zakat juga dapat dinikmati oleh individu dan masyarakat. Antara hikmah dan faedah tersebut adalah seperti berikut;

PertamaAmalan berzakat boleh membiasakan diri para pembayarnya supaya bersifat pemurah. Amalan itu juga boleh membuang sifat kedekut dan unsur-unsur bakhil.

Hakikat ini dapat dirasai oleh pengeluar zakat dan dia juga menyedari bahawa zakat itu lebih ketara kepada penambahan harta daripada menguranginya.

Hal ini sebagaimana yang ditegaskan oleh Rasulullah SAW dengan sabdanya;

مَا نَقَصَتْ صَدَقَةٌ مِنْ مَالٍ

Maksudnya: “Zakat itu tidak mengurangi harta.” (Riwayat Muslim – 2588)

Bagaimanakah dikatakan zakat itu akan mengurangi harta, sedangkan Allah memberkati harta yang tinggal dengan sebab berzakat?

Allah SWT akan menjauhkan harta tersebut daripada sesuatu yang memudaratkannya dan memeliharanya daripada gangguan manusia. Selain daripada perkara tersebut, Allah SWT juga menunjukkan cara-cara untuk memanfaatkan dan mengembangkan harta tersebut kepada pemiliknya. Di samping itu, Allah SWT memberikan ganjaran pahala yang besar kerana mengeluarkan harta semata-mata untuk keredhaan-Nya.

KeduaZakat boleh menguatkan hubungan persaudaraan dan kasih sayang antara pengeluar zakat dengan para penerimanya. Apabila kesedaran ini wujud dalam masyarakat, setiap orang Islam mampu menunaikan kewajipan mengeluarkan zakat kepada pihak yang berhak menerimanya. Ianya dapat dilihat betapa eratnya jalinan kasih sayang sesama individu di kalangan orang Islam dan masyarakat keseluruhannya.

KetigaZakat berperanan untuk memastikan sesebuah anggota masyarakat itu menjadi lebih sempurna. Meskipun begitu, terdapat pelbagai keadaan dan unsur-unsur yang memperluaskan jurang perbezaan taraf sosial itu bertambahnya golongan yang memerlukan bantuan serta golongan fakir. Zakat berfungsi memelihara masyarakat daripada jurang perbezaan taraf sosial yang ketara.

KeempatZakat memainkan peranan penting dalam menangani masalah pengangguran. Antara sebab utama yang menyumbang kepada pengangguran ialah kemiskinan. Orang yang miskin tidak mempunyai modal yang minimum untuk menjalankan sesuatu perusahaan atau pekerjaan. Oleh itu, jika sistem zakat berjalan mengikut haknya, sudah tentu orang yang miskin berhak menerima bahagiannya dan membolehkan mereka menjalankan perusahaan yang dirancang sesuai dengan kemahiran dan kelayakan yang ada pada mereka.

KelimaZakat merupakan cara yang dapat membersihkan hati daripada sifat-sifat keji yang memberi kesan kepada masyarakat, iaitu sifat berdendam, iri hati dan hasad dengki. Bagaimanapun sifat tersebut akan menjadi barah dalam masyarakat jika tiada lagi sifat berkasih sayang, tolong-menolong dan saling bersimpati.

Fenomena ini bukan hanya propaganda yang dilaung-laungkan sahaja, malah ia telah menjadi satu realiti yang nyata dan bukan fantasi yang direka. Apabila zakat dilaksanakan, hasilnya akan jelas kelihatan dan kesannya yang menakjubkan.

Oleh itu, ia dapat membersihkan jiwa daripada sifat hasad dengki dan iri hati serta mengeratkan hubungan persaudaraan sekalipun mereka berbeza dari segi kemewahan dan kekayaan.

Maha Benar Allah di atas firman-Nya yang agung;

خُذْ مِنْ أَمْوَالِهِمْ صَدَقَةً تُطَهِّرُهُمْ وَتُزَكِّيهِم بِهَا

“Ambillah (sebahagian) dari harta mereka menjadi sedekah (zakat), supaya dengannya engkau membersihkan mereka (dari dosa) dan menyucikan mereka (dari akhlak yang buruk).” (Surah al-Taubah: Ayat 103)

Ibn Abbas R.A menjelaskan bahawasanya setiap kalimah صدقة di dalam al-Quran adalah lebih aula difahami dengan makna zakat yang wajib.

KeenamSyeikh Ali al-Jarjawi dalam bukunya, Hikmah al-Tasyri’ wa Falsafatuhu berkata; “Antara hikmah menunaikan zakat ialah membawa kepada keamanan dalam negara. Beliau memberi banyak alasan dan hujah bagi membenarkan kenyataan tersebut yang jelas menunjukkan bala menimpa masyarakat, negeri, negara dan tempat di mana pengabaian untuk mengeluarkan zakat berlaku. Natijah yang lebih parah lagi membawa kepada pembunuhan, jenayah, pencurian dan juga ramai yang ditangkap dan dimasukkan ke penjara kerana sebab harta benda dan kewangan.”

Semoga dengan kita memahami hikmah dan rahsia pensyariatan zakat menjadikan kita benar-benar faham erti zakat dan faedah disebalik zakat tersebut.

Saya turut mendoakan agar Allah mensucikan harta serta mengurniakan limpahan rahmat dan rezeki yang berpanjangan buat para penyumbang zakat sekalian.

Allahumma Ameen

Advertisement

One thought on “Tunaikan Zakat Anda Bersama STAY Alkitab

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s