Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang.
Alhamdulillah di atas kurniaan Allah.
Masa terus berlalu dan hari ini di atas izinNya usia ku bertambah tahunnya di dunia pinjaman ilahi.
Buat sekian kalinya hari-hari riangku tanpa keluarga di sisi. Walau kesempatan untuk bersama masih lagi samar sehingga kini, daku sebenar-benarnya yakin kalian tetap di bawah lindungan dan rahmat Yang Maha Esa.
Di sini, hari-hari ku berlalu seperti biasa sibuk dengan urusan di lapangan yang tidak pernah henti dengan pelbagai tugasan dan kejutan. Di tambah lagi dengan cabaran virus yang sedang melanda, semakin hari semakin mengganas meragut mangsa.
Ujian Allah itu Maha Hebat dan sememangnya ia adalah suatu anugerah buat mereka yang mengerti. Yakinlah, jika menganggap ada hikmahNYA disebalik setiap ujian, maka akan segeralah ditarik kembali olehNya segala musibah.
Rumi pernah berkata;
“Jika engkau kesal terhadap setiap kesukaran, bagaimana cermin mu akan menjadi jernih?”
Wahai diriku yang bahagia!
Tatkala dirimu lemah tidak berdaya malah cabaran kehidupan di dunia sementara ini terus menekan dirimu hingga jatuh tersungkur sekalipun maka, bangkitlah.
Bangkit dengan penuh semangat dan ucapkan lah kalimah suci dengan sepenuh hati…. Allahu akbar!
Hanya pada-Nya kita berserah diri dan kepada-Nya jualah kita memohon perlindungan.
Wahai diriku yang bahagia!
Dunia hanyalah sekadar jalan persinggahan dirimu sebagai Musafir. Janganlah engkau lupa, pastikan diri menyiapkan bekalan yang cukup demi meneruskan perjalanan berikutnya.
Wahai diriku yang bahagia!
“Apabila itu tidak bisa dilakukan bukan tidak mungkin itu bisa dilakukan.”
Melangkahlah,
Kerana untuk melakukan 1000 langkah, kita hanya perlu satu langkah pertama dengan ucapan yang keras, Bismillahi Allahu Akbar!
Alhamdulillah,
Terima kasih kepada anda semua di atas ingatan dan ucapan yang baik sempena ulangtahun kelahiran ini. Semoga Doa yang sama dikembalikan kepada kalian semula atas izinNya. Allahumma Ameen.
Dan semurni kasih-Nya yang meliputi segala sesuatu… 😊❤️
Abu Adam
Uthmaniah Field – Saudi Arabia
Date: 26th March 2020