Apa Itu SPREAD ?

whatsapp-image-2017-09-01-at-6-24-58-pm.jpeg

Antara perkara paling penting di dalam Pelaburan Emas Fizikal adalah susut nilai atau ‘Spread’. Pastikan sebelum wang bertukar tangan, kira dahulu Spread emas yang ditawarkan oleh sesebuah syarikat emas sebagai perbandingan dan pilihlah produk dari mereka yang menawarkan Spread terendah demi menjana pulangan terbaik di masa mendatang.

Spread ini membawa maksud perbezaan harga antara harga belian dan jualan semula dan Formula pengiraan peratusan (%) spread harga emas ini adalah seperti di bawah:

 

Capture.PNG
Paparan Harga Semasa di Website Public Goldwww.publicgold.com.my / www.publicgold.com.sg / www.publicgold.co.id

Spread

Walaupun harga jualan dan belian akan sentiasa berubah setiap waktu, namun ianya tetap selari pada kadar 9% bagi setiap 10gram Gold Bar ini. Produk emas yang berlainan jenis mempunyai Spread harga emas berbeza yang mana, semakin berat produk tersebut maka semakin menguranglah peratusan Spread nya.

Kebiasaannya, tawaran harga di kedai emas hanya memaparkan harga jualan semasa emas sahaja tetapi tidak kepada harga belian balik kerana ianya lebih kepada mengikuti persetujuan antara kedua-dua belah pihak yang kebiasaannya berkadar antara 15% ~ 40%.

Namun begitu, pada ketika ini telah banyak syarikat penjualan emas memaparkan harga belian dan jualan secara online yang mampu untuk kalian membuat pengiraan juga perbandingan. Dan bagi tujuan perbandingan, kalian boleh merujuk kepada Kelebihan Utama Emas Public Gold sebagai rujukan.

Spread akan menentukan berapa cepatnya kita mendapat keuntungan di dalam pelaburan emas

 

Advertisement

One thought on “Apa Itu SPREAD ?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s