Membeli di Kedai Popular Bukanlah Tiket Mendapatkan Harga / Produk Terbaik

944661_409146729209841_926949993526643831_n

Assalam Teman2 Teratak Emas . Sekadar perkongsian maklumat buat kebaikan bersama.

Sewaktu melaksanakan ‘Personal Coaching’ berkenaan Ilmu Emas secara sembang santai semalam, saya mendapati Prospect saya telah membeli Gold Bar seberat #10gram dari sebuah Kedai Emas yang dikenali di Shopping Centre dengan harga sekitar #RM1900 yang boleh kita katakan RM190 untuk setiap 1gram Emas !!

Tidak dinafikan keraguan pasti akan hadir terutamanya apabila berurusan melalui Wang Ringgit yang akhirnya memilih Kedai Emas yang dikenali sebagai jalan yang selamat.

Harus diingat bahawa Kedai2 Emas di Malaysia meletakkan harganya mengikut yang dipersetujui oleh Persatuan Peniaga Emas Malaysia (FGJAM –http://www.fgjam.org.my/ ) yang mana harga jualan meliputi kos pengendalian operasi termasuk sewa premis, pekerja, Insuran, security dan sebagainya.

Manakala di Public Gold harga kami berubah setiap 20 minit mengikuti harga emas semasa dunia dengan kadar premium terendah di pasaran (kecuali Sabtu & Ahad).

Jika dilihat berbezaan harga tawaran untuk 10gram kami berbanding apa yang prospect saya laburkan, harganya menghampiri RM300 yang mana di Public Gold paling tidak ianya mendapat tambahan hampir 2gram emas Au 999.9 24K kami yang mempunyai pengiktirafan LBMA.

Di penghujung cerita, itu adalah pengalaman menarik buat beliau untuk terus success di masa mendatang walaupun kerugian yang dihadapi agak tinggi sebagai ‘Yuran Pengajian & Kesedaran’.

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s