Siapakah itu Sheikh Imran Hosien ?

587916195_1280x720.jpg

Beliau di lahirkan di Trinidad yang terletak di kepulauan Caribbean pada tahun 1942. Keluarganya berasal dari India yang datang bekerja sebagai buruh di sana. Beliau merupakan graduan dari Institut Aleemiyah di Karachi. Selain dari itu beliau juga graduan dari beberapa Universiti termasuk Universiti Karachi, Universiti West Indies, Universiti Al Azhar dan Institut Hubungan Antarabangsa yang bertempat di Switzerland.

Beliau bertugas selama beberapa tahun sebagai pegawai kedutaan di Jabatan Perhubungan Antarabangsa dengan kerajaan Trinidad dan Tobago. Tetapi atas sebab tertentu, beliau telah meletakkan jawatan pada tahun 1985 demi untuk menumpukan sepenuhnya kepada kerja-kerja dakwah.

Beliau tinggal di New York selama sepuluh tahun semasa bertugas sebagai Pengarah Pengajian Islam untuk Jawatankuasa Persatuan Muslim untuk kawasan New York. Beliau juga merupakan pensyarah dalam bidang Islam di beberapa universiti, kolej, gereja, rumah ibadat Yahudi, penjara-penjara dan lain-lain tempat di kawasan Amerika dan Kanada. Beliau juga terlibat dalam dialog antara agama dengan ulamak Kristian dan Yahudi sebagai mewakili Islam semasa dia USA.

Beliau juga merupakan seorang imam untuk beberapa ketika semasa di Masjid Dar al-Quran di Kepulauan Long di New York. Beliau juga merupakan Imam solat Jumaat dan pernah menyampaikan ceramah di ibu pejabat United Nations di Manhattan sekali sebulan selama sepuluh tahun berturut-turut.

Beliau merupakan bekas Pengetua Institut Aleemiyah di Karachi, Pakistan. Selain dari itu beliau juga merupakan seorang Direktor Kajian Kongress Muslim Sedunia di Karachi, Pakistan. Beliau juga menjawat jawatan sebagai Pengarah Institut Islamik untuk Pelajaran dan Kajian di Miami, Florida dan juga sebagai Direktor Dakwah untuk Tanzeem-e-Islami di Amerika Utara. Dalam menyampaikan ceramah, beliau berterusan bermusafir ke seluruh dunia sejak menjadi graduan dari Institut Aleemiyah dalam Pengajian Islam pada 1971 dan semenjak berumur 29 tahun.

Beliau telah mengarang lebih dari 12 buah buku dalam topik Islam dan mendapat banyak pengiktirafan. Bahkan buku ” Jurusalem dalam Quran – Pandangan Islam terhadap halatuju Jurusalem atau “Jerusalem in the Qur’an – An Islamic View of the Destiny of Jerusalem ” telah menjadi buku jualan terlaris dan telah diterjemahkan ke dalam beberapa bahasa.

Dr. Abul Fahl Mohsin Ebrahim, Profesor Pengajian Islam, Universiti Durban-Westville, Afrika Selatan telah menulis di bahagian Prakata dalam buku tersebut telah menulis sebagaimana berikut:

“Kebolehan Sheikh Imran merungkaikan sebab-sebab di sebalik kejadian di dunia hari ini menjadi sumber inspirasi buat golongan Islam kerana beliau menggunakan kaedah penafsiran Ilmiah Al-Quran dan Hadith dengan meyakinkan dan menyatakan bahawa pertolongan Allah SWT adalah hampir dan Tanah Suci akan dibebaskan dari cengkaman Yahudi dan Islam akan kembali sebagai negara pemerintah kelak.

Pembaca buku beliau akan kagum dengan tahap pemahaman penulis dalam aspek politik dunia. Jerusalem di dalam Al-Quran merupakan suatu sumber yang memberi cahaya kepada golongan Muslim dan suatu pembuka mata buat mereka yang bergelar ‘Ahli Kitab’.”

Advertisement

3 thoughts on “Siapakah itu Sheikh Imran Hosien ?

    1. Alhamdulillah, sedikit sebanyak melalui syarahan beliau dengan menggunakan logik akal mampu membuka minda yang selama ini tersepit. Guru saya pernah mengatakan bahawa hanya melalui Riba’ umat manusia mampu ditundukkan dengan mudah. Pelbagai amaran akan ancaman Riba’ kita mengetahui dari pelbagai sumber namun yang sedihnya, kita juga yang masih memperjuangkannya. In Shaa Allah sampai di suatu masa, bumi kembali makmur dan manusia hidup dengan penuh kedamaian. Allahumma Ameen

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s