Bismillah Daku Menyintaimu Srikandiku

Alhamdulillah,
Subhanallah,
Syukur pada Mu Ya Allah,

Sesungguhnya Engkau Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang yang melanjutkan lagi usia perkahwinan ini agar dapat menikmati kurniaan Mu dan menambahkan amal ibadat kami buat bekalan di sana nanti.

Ya Allah,
Kami mohon pada Mu,
Berkatilah perkahwinan ini, kurniakanlah kepada kami rezeki yang halal, keturunan yang soleh dan solehah, nikmat kesihatan fizikal dan mental agar dapat kami menjalankan amal ibadat kami dengan sempurna.

Ya Allah,
Berilah kami kebahagiaan kami di dunia dan kebahagiaan kami di akhirat dan lindungilah kami sekeluarga ini dari fitnah dunia dan bala bencana.

Ya Allah,
Kami bersyukur kepada Mu yang telah memanjangkan jodoh kami sehingga ke saat ini. Kekalkan lah nikmat Mu ini ke atas kami dan jadikanlah kami berdua suami isteri di dunia dan di akhirat.

Ya Allah,
Andai Engkau berkenan, limpahkanlah rasa cinta kepada kami, yang Engkau jadikan pengikat rindu Baginda Rasulullah SAW dan Khadijah Al Qubro, yang Engkau jadikan mata air kasih sayang Ali bin Abi Thalib dan Fatimah Az Zahra dan yang Engkau jadikan penghias keluarga Nabi-Mu yang suci.

Ya Allah,
Andai semua itu tidak layak bagi kami, maka cukupkanlah permohonan kami dengan redha-Mu. Jadikanlah kami suami dan isteri yang saling mencintai di kala dekat, saling menjaga kehormatan dikala jauh, saling menghibur di kala duka, saling mengingatkan dikala bahagia, saling mendoakan dalam kebaikan dan ketaqwaan serta saling menyempurnakan dalam peribadatan.

Ya Allah,
Sempurnakanlah kebahagiaan kami dengan menjadikan perkawinan kami ini sebagai ibadah kepada-Mu dan bukti ketaatan kami kepada sunnah Rasul-Mu.

Ya Allah,
Indahkanlah rumah kami dengan kalimah-kalimah-Mu yang suci. Suburkanlah kami dengan keturunan yang membesarkan asma’-Mu. Penuhi kami dengan amal sholeh yang Engkau redhai. Jadikan mereka Ya Rabb sebagai teladan yang baik bagi manusia.

Ya Allah,
Damaikanlah pertengkaran di antara kami, pertautkan hati kami, dan tunjukkan kepada kami jalan-jalan keselamatan. Selamatkan kami dari kegelapan kepada cahaya.

Ya Allah,
Berkatilah pendengaran kami, penglihatan kami, hati kami, keturunan kami dan ampunilah kami dan jadikanlah kami termasuk golongan orang-orang mukmin.

Amin Ya Allah,
Amin Ya Rahman,
Amin Ya Rahim,
Amin Ya Rabbal Alamin.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s