Ikrar Yang Dilafazkan Setiap Hari

Maha Benar Allah di atas firman-Nya yang agung;

“Katakanlah: “Sesungguhnya solat ku dan ibadatku, hidupku dan matiku, hanyalah untuk Allah Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam.” (Surah Al-An’aam : Ayat 162)

Ianya merupakan ikrar yang dilafazkan oleh kita setiap hari.

Kerana itulah di dalam solat kita di ajar untuk berserah diri kepada Allah SWT. Berserah diri kepada Allah maknanya tidak melawan. Semua kejadian di dalam hidup kita adalah bahan kehidupan untuk kita olah sehingga menjadi kekayaan batin kita.

Solat mengajarkan kita mencintai tanpa benci, mengenali tanpa menghakimi, berbuat baik tanpa berharap balas, melihat kehidupan sebagaimana adanya dan membiarkan kehidupan mengalir dengan mengagungkan keMahaBesaran Allah SWT.

Namun, seringkali keakuan justru menolak yang mana, kita boleh menerima cinta tetapi tidak menerima benci, kita mahukan kebaikan namun kita menolak kekurangan dan mahu menerima kebahagiaan tetapi menolak kesedihan. Itulah pangkal kehidupan kita.

Dengan berzikir dan solat maka kita akan membawa ketenangan hati dan ketentraman jiwa yang memenuhi rongga dada. Badan menjadi ringan, fikiran tidak menjadi kacau sebagaimana janji Allah SWT;

Maha Benar Allah di atas firman-Nya yang agung;

“(Iaitu) orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan zikrullah”. Ketahuilah dengan “zikrullah” itu, tenang tenteramlah hati manusia.” (Surah Ar-Ra’d : Ayat 28)

Tatkala keakuan diterangi oleh cahaya ilahi robbi, maka menghilanglah keakuan. Semoga kita ‘Daim’ sehingga ke hujung hayat.

Allahumma Ameen

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s